Porządna praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu stworzeń, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a również dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi bądź zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP zapewniają, że procesy są ściśle nadzorowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. dobra praktyka higieniczna GHP i GMP mają ponadto na celu hamowanie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.